Zeer tevreden over de prestaties

Zeer tevreden over de prestaties

Aart boert samen met zijn vader Anton en broer Dirk (beide op bovenstaande foto) een melkveebedrijf in Hoogblokland (ZH). Aart is een echte Holstein liefhebber die ook graag naar keuringen gaat. Anton en Dirk zijn meer van de cijfers waarbij vooral gestreefd wordt naar meer arbeidsgemak en goede financiële resultaten.

Enkele jaren geleden heeft Anton Pellikaan met de bedrijfsvoorlichting het ProCROSS melkveebedrijf van de familie Voets in Schijndel bezocht. Daar zijn ze onder de indruk geraakt van de robuuste en gezonde ProCROSS koeien en bovenal de goede technische resultaten. N.a.v. dit bezoek is de familie Pellikaan voorzichtig begonnen met het gebruiken van ProCROSS stieren naast top Holstein Genomic stieren.

Torenhoge productie

De productie van de 144 koppige veestapel is weergegeven in de volgende tabel:

kg melk 11.577
% vet 4,54
% eiwit 3,61
NO 3.082


Het fpo laat zien dat de gemiddelde lactatiewaarde van de ProCROSS dieren, waarvan de eerste inmiddels voor de 2e keer hebben gekalfd, torenhoog is met een gemiddelde van 113.

ProCROSS vaarzen met meer dan 12.000 kg melk

Meerdere ProCROSS vaarzen produceren in 305 dagen ruim 12.000 kg melk. Het gemiddelde celgetal van de ProCROSS vaarzen is 38.

Van de 17 jaar oude Montbéliarde stier Triomphe worden 8 dochters gemolken. Ondanks de hoge productie houden ze de bespiering en conditie prima op peil. Een mooi voorbeeld is de productie van de tweelingzussen Barbara en Ceesje.

  • Barbara (50%Montbéliarde-50%Holstein)

    v-Triomphe

1e lactatie 305 dgn.
kg melk 12.120
% vet 4,48
% eiwit 3,67
LW 124

 

  • Ceesje (50%Montbéliarde-50%Holstein)

    v-Triomphe

1e lactatie 305 dgn.
kg melk 10.806
% vet 4,69
% eiwit 3,84
LW 122

 

Koeien met weerstand

Anton Pellikaan is er duidelijk over: “als we eens een keer een koe moeten behandelen met een ongemak dan is dat bijna altijd een Holstein. Als een ProCROSS koe eens wat heeft dan herstelt ze veel sneller. Op ons bedrijf zien we dat ProCROSS dieren meer weerstand hebben. Dit heeft weer te maken met het positieve heterosis effect en het feit dat ProCROSS dieren geen nadeel van inteelt ondervinden.”

Over ProCROSS

ProCROSS staat voor Professional Crossing. Het is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen VikingRed, Montbéliarde en Viking Holstein. Deze drie rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat.

Geplaatst op donderdag 7 maart 2019