Hoe betrouwbaar is de fokwaarde levensduur?

Hoe betrouwbaar is de fokwaarde levensduur?

Tijdens de laatste indexdraai, verzorgd door CRV, zijn door een nieuwe rekenformule bijna alle Holstein stieren gezakt met hun fokwaarde voor levensduur. Een voorbeeld is de K&L stier VH Rozwell. Deze stier zakte tijdens de laatste indexdraai van 1234 levensduurdagen naar 766. Met één druk op de knop 468 levensduurdagen weg. Hoe betrouwbaar is de fokwaarde levensduur nog? Te meer als u bedenkt dat er nog 0 dochters van Rozwell aan de melk zijn.

Na elke indexdraai worden door de NVO de werkelijke aanhoudingscijfers van dochters van stieren gepubliceerd. Dit geeft het echte beeld van hoe lang de dochters van stieren werkelijk blijven lopen.

R David staat bovenaan

Opvallend is dat de VikingRED stier R David (zie bovenstaande foto) al langer de lijst aanvoert. Zijn dochters (1.103) blijven het langst lopen. 48% van de R David dochters is op 60 maanden na de eerste keer afkalven nog in productie.

De Holstein stier Paramount is van dezelfde leeftijd als de VikingRed stier R David. Hij werd toen algemeen gezien als een van de betere stieren van Nederland. Hij is veel gebruikt. Van Paramount zijn 58.760 dochters in productie gekomen. Nu zien we dat op 60 maanden na afkalven nog maar 26% van de dochters aanwezig is. Dat is ongeveer de helft minder als van R David. Paramount werd omschreven als een stier die dochters geeft die probleemloos en lang produceren. Dat de fokwaarde levensduur niet overeenkomt met de latere werkelijke levensduur laat dit voorbeeld zien.

Het succes van VikingRED stier R David komt deels door heterosis en het uitsluiten van inteelt. VikingRED is, naast Montbéliarde en Holstein, een basisras binnen het fokkerijconcept ProCROSS.

Met ProCROSS is inteelt verleden tijd en wordt maximale heterosis behaald. Klik hier voor meer informatie over ProCROSS.

Geplaatst op donderdag 6 september 2018