ProCROSS koeien zijn efficiënter met voer dan Holsteins

ProCROSS koeien zijn efficiënter met voer dan Holsteins

Op de boer en in de media is voerefficiëntie een veelbesproken thema. Dat ProCROSS koeien efficiënter met voer omgaan dan Holsteins is inmiddels door verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewezen.

Zo heeft in 2018 de universiteit van Minnessota, Amerika (onder leiding van Dr. Brittany Shonka-Martin) de volgende resultaten gepresenteerd. Het voeronderzoek is gedaan in de eerste 150 dagen van de lactatie. 

De conclusie is dat ProCROSS koeien met 9% minder droge stof opname, meer kg vet en eiwit produceren dan de zuivere Holsteins.

Uit een andere voerproef waarbij de productie en de voeropname eveneens in de eerste 150 dagen zijn gemeten heeft de universiteit van Minnesota de volgende resultaten gepubliceerd:

  KG v+e KG voeropname
Holstein 328 2.902
ProCROSS G1 340 2.773
Verschil + 4% - 4%

 

Conclusie is 130 Euro meer melkgeld en 25 Euro minder voerkosten.

Naast de Minnesota proeven zijn er meer wetenschappelijke onderzoeksresultaten die bewijzen dat ProCROSS koeien efficiënter met voer omgaan dan Holsteins. En ook in de praktijk heeft dit zich inmiddels bewezen.

Benieuwd naar deze onderzoeks- en praktijkervaringen? Houdt onze website en Facebookpagina dan in de gaten. Binnenkort meer hierover... 

Over ProCROSS

ProCROSS is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRed. Deze 3 rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat.

Klik hier als u meer wilt weten over ProCROSS.

 

 

Geplaatst op dinsdag 10 maart 2020