Bedrijfsinspectie deelt hoogste punten uit aan ProCROSS

Bedrijfsinspectie deelt hoogste punten uit aan ProCROSS

Bij de familie Bergman (Breklenkamp, OV) hebben de eerste 12 ProCROSS vaarzen die in productie zijn, een lactatiewaarde die gemiddeld 4 punten hoger is dan de 100% Holstein vaarzen. Enkele jaren geleden zijn ze op dit melkveebedrijf gestart met het fokkerijconcept ProCROSS.

Hoogste punten voor ProCROSS vaars
ProCROSS vaars Hertha 318 (op bovenstaande foto) is tijdens de laatste bedrijfsinspectie door CRV gewaardeerd met 84 AV. Daarmee is zij de hoogst ingeschreven vaars en gaat ze haar Holstein collega's vlot voorbij.

Hertha 318 is een dochter van de bekende Montbéliarde stier Crasat uit een Atlantic moeder. Crasat dochters geven veel melk met prima gehaltes. Ze doen hierbij niet onder aan hun Holstein collega's, of presteren zelfs beter. 

Hertha 318: 305 dgn. productie
Kg melk 7.480
% vet 4,82
% eiwit 3,69
LW 108

 

Het fokkerijconcept ProCROSS
ProCROSS een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRED en VikingHolstein. Deze drie rassen compenseren elkaars goede en mindere eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde van de drie rassen te hanteren wordt optimale heterosis bereikt en is inteelt verleden tijd.

De mix van deze drie rassen en een optimale heterosis zorgt voor koeien die uitermate gezond en zeer productief zijn. Naast het feit dat dit wetenschappelijk is bewezen, laten de Nederlandse ProCROSS dieren dit ook keer op keer zien. De winstgevendheid, t.o.v. 100% Holstein, is duidelijk hoger. 

Aan de linkerzijde van deze pagina (Bijlagen: 305dgn.Productievergelijk) kunt u een vergelijking uit de praktijk, tussen o.a. de meest gebruikte Holstein stier (Ranger) en de meest gebruikte Montbéliarde stier (Crasat) in Nederland, downloaden. 

Familie Bergman, heel veel succes gewenst met jullie mooie ProCROSS melkveebedrijf.

Geplaatst op dinsdag 25 januari 2022