Veel melk en weinig trammelant

Veel melk en weinig trammelant

Melkveehouder Adri Wijgerde (op bovenstaande foto samen met zijn vrouw Annelies) uit Stevensbeek heeft altijd de blik vooruit en maakt gebruik van concepten die financieel aantrekkelijk zijn. Hij loopt niet achter de massa aan maar gaat zijn eigen weg.

Het fokkerijconcept ProCROSS is een van deze moderne concepten die gebruikt wordt. Dat fokken niet ingewikkeld hoeft te zijn laten onderstaande gegevens zien.

Aantal ProCROSS koeien 350
Kg melk 10.926
% vet 4,40
% eiwit 3,40
Dgn tkt 376
Gem. celgetal 131
Rietje per dracht (koeien) 1,9
Rietje per dracht (pinken) 1,2

 

Veel ProCROSS koeien, weinig vaderdieren

Van de drie melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRED en VikingHolstein wordt maar 1 stier per ras gebruikt. Momenteel lopen er van de VikingRED stier R Fastrup 139 dochters en van de Montbéliarde stier Unchoix 53. Om het simpel te houden zijn de Unchoix dochters geïnsemineerd met R Fastrup en uit deze combinatie zijn momenteel 73 ProCROSS koeien op het melkveebedrijf aanwezig.

Binnen ProCROSS is het van essentieel belang om consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren. Alleen dan zorgt heterosis voor een nog beter resultaat. Momenteel is het Holstein ras weer aan de beurt en zijn er 87 drachtigheden van de VikingHolstein stier VH Barkley.

Lage fokkerijkosten

Er wordt op dit melkveebedrijf geen gebruik gemaakt van een computer fokprogramma, ook vindt er geen bedrijfsinspectie plaats en wordt er geen genomic haaronderzoek gedaan. Hierdoor zijn de fokkerijkosten laag. Zoals Adri zelf zegt: "Hou het simpel en goedkoop."

ProCROSS Open Bedrijven dag

Melkveebedrijf Wijgerde was een van de drie bedrijven die op 3 juli jl. haar staldeuren opende voor het publiek.

  

 

 

 

Geplaatst op woensdag 17 juli 2019