20 jaar ProCROSS

20 jaar ProCROSS

Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat ProCROSS in Oakdale, Californië, zijn intrede deed.
Viking Genetics heeft een mooi stukje gepubliceerd over het ontstaan van dit fokkerijconcept.

Doordat melkveehouders problemen ondervonden met hun Holstein veestapel werd er gezocht naar andere fokprogramma's. De problemen lagen vooral bij een slechte vruchtbaarheid, afkalfproblemen, algemene ziektes en problemen met de levensduur. Inteelt en slecht fokken zijn hier de veroorzakers van.

Een groep van negen melkveebedrijven zijn een samenwerking met Creative Genetics (KI-bedrijf van Mike Osmundson) aangegaan om rassen te testen en daaruit een kruisingsprogramma te bepalen. Na verloop van tijd kwamen de rassen Holstein, VikingRed en Montbéliarde als beste naar voren. Dit is uitgerold tot het wereldwijde unieke, en door vele internationale onderzoeken bewezen, kruisingsconcept ProCROSS.

Kevin Prins, mede-eigenaar van Prins Dairy, is een van de negen melkveehouders die het aandurfden om te gaan kruisen. Inmiddels heeft hij 600 ProCROSS koeien. Terugkijkend naar de afgelopen jaren zegt hij het volgende:

"In 1999 voelden we ons alsof ons vee het punt had bereikt waarop slechte gezondheid en vruchtbaarheid de arbeidsvreugde en de winst wegnamen. Na vele gesprekken met een paar lokale vrienden, begonnen we onze veestapel te kruisen. De eerste jaren waren een kwestie van vallen en opstaan om te bepalen welke rassen succesvol zouden zijn. Terugkijkend zijn we met beide benen het diepe in gesprongen. Ons fokprogramma is nu een driewegkruising van Holstein, Motbéliarde en VikingRed. We zijn er erg blij mee en zouden het niet meer anders willen."

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Voor meer informatie over ProCROSS klikt u hier.

 

 

Geplaatst op donderdag 7 juni 2018