Veluwse boer op ProCROSS Toer!

Veluwse boer op ProCROSS Toer!

 

ProCROSS pioniers zien hun keuze renderen.

Hoe moet een functionele Holstein koe eruit zien? Een aantal jaren geleden was dit de centrale vraag tijdens een bijeenkomst op de Veluwe. Het bracht een mooie discussie teweeg waarbij tevens 'het niet ouder willen worden van de Nederlandse koe' en 'de niet beter wordende vruchtbaarheid' ter sprake kwam. Ook het inteeltprobleem werd aan de kaak gesteld. Goed onderbouwde antwoorden ontbraken echter.

Voor meerdere melkveehouders, woonachtig in de omgeving van Terschuur, was dit reden om het roer om te gooien. De koers werd gewijzigd. Het fokkerijconcept ProCROSS werd ingezet om de veestapel en daarmee de bedrijfsrendementen te verbeteren.

ProCROSS veehouders zijn ondernemend en staan sterk in hun klompen. Veelal worden ze door collega KI organisaties gewaarschuwd dat het niet goedkomt met hun keuze voor ProCROSS koeien. Ze zouden te weinig produceren, slechte uiers hebben en een lastig karakter.

Onlangs zijn deze startende ProCROSS melkveehouders uitgenodigd voor een bijeenkomst. Deze werd gehouden bij de Fam. Rutte in Terschuur. Het doel van deze avond was om ProCROSS veehouders met elkaar in contact te brengen en ervaringen uit te wisselen.

 

De ProCROSS vaarzen van de fam. Rutte

 

De familie Rutte mag trots zijn op deze ProCROSS vaarzen met een gem. LW van 113. ( gem. 305 dagen productie alle koeien, 10633 kg melk)

Van de aanwezige veehouders die ca. 4 jaar geleden begonnen met ProCROSS zijn de gemiddelde resultaten berekend. Dat de productie van de ProCROSS vaarzen op al deze bedrijven hoger is dan van de zuivere Holstein dieren, wekte postieve verbazing op. Hieronder de resulten van de aanwezige veehouders en hun vaarzen.

Niet alleen zijn de ProCROSS vaarzen gezonder ze produceren ook nog meer.

  Holstein ProCROSS
Aantal vaarzen 51 66
LW 104 110
% uitval 10 % 1,5%

 

Zoals te zien in bovenstaande tabel is de lactatiewaarde van de ProCROSS dieren maar liefst 6 punten hoger dan van de Holsteins!

Waar alle veehouders het over eens zijn is dat ProCROSS vaarzen gezonder zijn, dat de vruchtbaarheid structureel beter is en dat de dieren door het heterosis effect meer weerstand hebben. Een aantal van de aanwezige veehouders melkt met een robot. Zij geven aan dat de ProCROSS vaarzen hier uitstekend op lopen en dat ze niet opgehaald hoeven te worden.

Uiteraard zijn er ook aandachtspunten bij het gebruik van ProCROSS. Van één stier wordt zo af en toe een zwaar stierkalf geboren en ProCROSS koeien zijn wat eigenzinnig wanneer ze in de klauwbekapbox moeten.

De melkveehouders gaan vol vertrouwen door met de ingeslagen ProCROSS koers. Het consequent roteren met de drie melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRED en de keuze voor de beste stieren binnen de 3 rassen is de basis van hun succes.

Klik hier voor meer informatie over ProCROSS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op donderdag 6 juni 2019