Sterk, gezond en weinig aandacht-vragend

Sterk, gezond en weinig aandacht-vragend

Christer en Malin Ljungqvist bezitten de Nastaviken-boerderij in Zweden. Ze houden 140 VikingRED koeien. In ProCROSS, een 3-weg kruising met de melkrijkste rassen, wordt VikingRED gecombineerd met Holsten en Montbéliarde. De familie Ljungqvist komt tot een mooie productie van 12.750 kg met 4,45% vet en 3,55% eiwit.

Christer en Malin (links op onderstaande foto) ontmoetten elkaar voor het eerst op de Landbouwschool in Halmstad in 1992, en het eerste waar ze over spraken waren rode koeien. Het is 30 jaar geleden sinds die eerste ontmoeting. Ze zijn nu trots op de passie die ze als gezin, ze hebben 5 kinderen, voor hun bedrijf met VikingRED koeien hebben.

De boerderij was eigendom van de ouders van Malin. Haar vader gebruikte Holstein- en Zweeds Roodbont. Het Zweedse rode ras is opgegaan in het VikingRED fokprogramma. Vanaf 1993 verhoogde Malin het aantal rode koeien in de kudde. "Van kinds af aan houd ik al van rode koeien”, zegt Malin. In 1998 hadden Christer en Malin samen met haar ouders 60 rode koeien. In 2007 namen Christer en Malin de boerderij over en besloten ze exclusief VikingRED te gaan houden.

Hun VikingRED fokdoel is simpel:  NTM

De NTM (Nordic Total Merit) is het belangrijkste hulpmiddel bij het selecteren van de koeien en de stieren om de volgende generatie melkkoeien te fokken.

“Voor het genomisch-tijdperk zochten we naar de beste stieren en gebruikten een paar stieren intensief. Nu kijken we wat breder dan voorheen, want nu kunnen we alle vrouwelijke dieren  genomisch testen. De totaal-index NTM is ons belangrijkste kompas ”, zegt Christer. “ Dit werkt voor ons heel goed. Onze VikingRED-koeien zijn sterk, zeer gezond en gaan lang mee. We hebben een zeer lage dier-dag-dosering. Ze produceren best en bovendien zijn ze rood, wat zo'n mooie kleur is ”, zegt Malin.

Het bedrijfsgemiddelde voor productie is uitstekend: 12.750 kg ECM met 4,45% vet en 3,55% eiwit.

"We wilden koeien hebben die met minder voer veel kunnen produceren, en we vinden onze koeien ook heel schattig. VikingREDs zijn van nature gezonde koeien en realiseren de hoogste producties van alle rode rassen ter wereld.

We insemineren de hoogste NTM dieren met gesekst sperma van jonge stieren. Op de minder hoge dieren gaat een vleesstier.  “Ons doel is om drachtige vaarzen te verkopen. We vinden het een aantrekkelijk verdienmodel. We verkochten ze aan verschillende afnemers, vooral voor export. Ze zijn geëxporteerd naar Engeland, Spanje, Turkije, Italië en Rusland.

VikingREDs staan ​​bekend om hun uitstekende vruchtbaarheid en gemakkelijke afkalven. In andere landen behoren ze consequent tot de top voor levensduur. De Ljungqvist familie kiest bewust voor genomic stieren. "Met genomics krijg je geen slechte koeien, gemiddeld heb je gewoon goede dieren en sommige zijn buitengewoon goed, waardoor het gemiddelde omhoog gaat", zegt Christer.

Een "duo" wat elkaar goed aanvult 

"Malin en ik zijn een goede combi; Malin heeft een goed oog voor koeien, ze ziet snel aan een koe of er iets mis mee is. Ik weet beter wat voor voer die koe zou moeten hebben ”, lacht hij.

Malin zegt dat fokken ze in het bloed zit en verteld dat alle leden van de familie een grote of een kleinere rol spelen op het melkveebedrijf.  Hun kinderen, Calle, Maja, Annie, Olle en Ture zijn tussen de 13 en 23 jaar oud en hebben hun eigen plekje gevonden in de vele taken van het melkveebedrijf. 

Verhoogde interesse in voerefficiëntie

De Ljungqvists zijn overtuigd van de voordelen die ze zullen halen uit de voerefficiëntie index die onlangs is opgenomen in de NTM. "We vertrouwen op studies, en we zijn ons bewust van het belang van de resultaten van de onderzoeken met video opnames die VikingGenetics doet", zegt Christer.

“Wat betreft voerefficiëntie is het erg belangrijk om te weten dat we met minder koeien meer kunnen produceren. De voerkosten maken de helft van onze kosten uit. Voor ons zijn gezonde en efficiënte koeien het belangrijkste", merkt hij op.

Bedrijfsgegevens

• 1 werknemer buiten de gezinsleden

• 2 robots

• Tussenkalftijd is 12 maanden

• 140 VikingRED koeien

• Oppervlakte: 140 ha.

Geplaatst op donderdag 25 maart 2021