ProCROSS dieren hebben een betere voerefficiëntie.

ProCROSS dieren hebben een betere voerefficiëntie.

Door: Jim Dickrell, gepubliceerd in Dairy Herd Management USA

De meeste melkveehouders weten inmiddels wel dat kruisingen gezonder en vruchtbaarder zijn. Dat de kruisingen efficiënter voer omzetten in melk is een nog onbekend feit.  Vaak is de gedachte dat melkkoeien met meer bespiering meer onderhoudsvoer nodig hebben dan scherpe Holstein koeien.

€ 18.000 minder voerkosten                                                                                                                    

Schijn kan bedriegen. In een 4 jarige proef op de Universiteit van Minnesota, bleek dat kruislingen van het ProCROSS concept, net zoveel kg Vet en Eiwit produceerden maar dat ze daar 1 kg minder droge stof voor nodig hadden.  Per dag per koe is het voordeel ongeveer € 0.50 per dag. Voor een bedrijf met 100 melkkoeien levert dit een voordeel van ruim € 18.000 per jaar op.

De ProCROSS koeien zijn een 3-weg rotatie kruising van de rassen; Holstein, VikingRED en Montbéliarde. De Holstein koeien zijn gefokt met de Net Merit Index. (vergelijkbaar met NVI).

Alle koeien in de proef zijn wekelijks gewogen en beoordeeld op conditie. Het voer werd individueel verstrekt gedurende de eerste 150 dagen van de lactatie. Er zijn indicaties dat de verschillen groter worden naarmate de koeien ouder worden.

Heterosis op voerefficiëntie                                                                                                                         

“Bij varkens en kippen weten we dat heterosis optreedt voor voerefficiëntie” zegt Prof. Les Hansen melkveefokkerij deskundige van de universiteit van Minnesota. De verwachting dat dit bij melkvee ook optreedt wordt in deze proef bevestigd.

De wekelijkse waarnemingen laten zien dat er geen significant verschil is in lichaamsgewicht tussen de ProCROSS dieren en de Holsteins. Wel is er een ¼ punt verschil in bespiering.

Meer melk met goedkoper en minder voer                                                                                                  

De belangrijkste conclusies van dit onderzoek zijn: Zowel de vaarzen als de oudere koeien produceren meer vet en eiwit dan de Holsteins. Per kg voeropname zijn de producties hoger. Ook produceren ze meer eiwit uit het ruwe eiwit in de rantsoenen. 

In geld uitgedrukt betekent dit voor de eerste 150 dagen van de lijsten dat ProCROSS vaarzen $ 50 dollar meer voerwinst realiseren en oudere dieren $ 88. Dit is resp. € 40 en € 70.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de hoeveelheid voer die nodig is voor het  variëren van het lichaamsgewicht tijdens de lactatie. De Holsteins hadden daar 4 kg voer meer voor nodig.

ProCROSS melkveehouders in de USA passen steeds vaker hun rantsoenen aan. Om het zelfde te produceren hebben ProCROSS dieren minder voer nodig. Vooral op zetmeel kan worden bespaard.

Klik hier voor het originele artikel.

 

 

 

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018