De Marke zet een kruis door inteelt

De Marke zet een kruis door inteelt

In 2012 besloot proefbedrijf De Marke in Hengelo (GLD) een einde te maken aan de inteelt-toename. Ze kozen voor inkruisen met het ProCROSS concept op de helft van hun Holstein koeien. De andere helft bleef zuiver Holstein. Van beide groepen hebben de vaarzen hebben inmiddels eerste lactatie afgesloten.

Zoektocht

Proefbedrijf de Marke,  een onderdeel van Wageningen Livestock Research, wil een een duurzame, probleem-arme koe met en hoge levensproductie. De Marke stuurt scherp op een efficiënte mineralen benutting. Door de goede ervaringen van andere proefbedrijven met Montbéliardes kwam men op het spoor van ProCROSS. 
Een deel van de Holstein-veestapel werd met Montbéliarde en Zweeds Roodbont geïnsemineerd (ProCROSS). Het andere deel met Holstein stieren met goede gezondheidseigenschappen.


Vernieuwd fokbeleid
Het eerste kalfje dat geboren werd in het kader van het vernieuwde fokbeleid was Dina 723. Zij is een dochter van de Zweeds Roodbonte stier Peterslund uit een Kian moeder. Inmiddels is ze voor de tweede keer gekalfd en scoort ze voor LW 108 en heeft ze een verwachte tussenkalftijd van 343 dagen. Dina 723 is drachtig van de Montbéliarde stier Triomphe. Hiermee is het ProCROSS concept compleet. Het heterosis effect zorgt voor meer productie en een langere levensduur.

Dina 723 als kalf (Zweeds Roodbont x Holstein)

Kruislingvaarzen op alle fronten beter
Om de dieren goed met elkaar te kunnen vergelijken zijn er 2 groepen met 23 ProCROSS-kruislingen en 23 Holstein vaarzen van dezelfde leeftijd geformeerd. 

De resultaten spreken voor zich en laten zien dat De Marke een flinke stap vooruit gezet heeft door het experiment met ProCROSS.
 

  23 ProCROSS vaarzen 23 Holstein vaarzen
TKT gem. 359 dgn gem. 391 dgn
rietjes per dracht 1.44 2.00
gem. celgetal 79,38

114,30

Slepende melkziekte 2 keer 8 keer
LW 98,4 90,8


 

 


Zwier van de Vegte, manager KTC bij De Marke

"De resultaten van de ProCROSS vaarzen op de Marke zijn zo goed dat wij doorgaan met dit concept. Over de volle breedte zijn de resultaten tov onze Holstiens beter"

 

 

Geplaatst op woensdag 24 februari 2016