Mts. Hoek - Spaans in Oudendijk (NH)

Mts. Hoek - Spaans in Oudendijk (NH)

Bij maatschap Hoek-Spaans  in Oudendijk (NH) worden 5 dochters van de stier Reladon gemolken. Reladon is destijds gebruikt vanwege zijn bevruchtingsresultaten en dit pakt goed uit. De gemiddelde lactatiewaarde van de Reladon dochters is 116 en ze zijn ingeschreven met 82.2 voor exterieur (bron: CRV fpo 15-06-2016).
De gemiddelde 305 dagen productie van de 136 koeien is 9.704 kg melk. Omdat bij de overige Holstein dieren te weinig voortuitgang wordt geboekt en de Reladon dochters het prima doen heeft maatschap Hoek-Spaans zich verdiept in het ProCROSS fokkerijconcept. Na een grondige studie hebben zij besloten om voor dit nieuwe fokkerijconcept te gaan. ProCROSS is een driewegkruising met de melkrijkste rassen Holstein, Montbéliarde en VikingRed.

ProCROSS
De onafhankelijke veeverbeteringsorganisatie NVO publiceert regelmatig een lijst met werkelijke aanhoudingscijfers van stieren die in Nederland dochters aan de melk hebben. Klik hier voor de aanhoudingslijst van april 2016 van de NVO. Omdat er in de top 20 meerdere VikingRed en Montbéliarde stieren staan, is dit een bevestiging voor de familie Hoek dat ze het juiste fokkerijconcept hebben gekozen.

 


Warder 171 (v. Reladon) 

2e lactatie 305 dagen
12.227 kg melk
123 LW
84 AV

Warder 171 is drachtig van de top Montbéliarde stier Triomphe.

Fokker van HS Twister
De bekende Red Holstein fokstier Twister is bij maatschap Hoek-Spaans gefokt. De liefhebberij voor Holstein is er nog steeds. Holstein is een belangrijk ras in het fokkerijconcept ProCROSS. Door dit  fokkerijconcept is inteelt niet langer een probleem en wordt er optimaal geprofiteerd van heterosis.

 

 

 

Geplaatst op dinsdag 19 juli 2016