VikingRED: spijkerhard en onmisbaar in ProCROSS

VikingRED: spijkerhard en onmisbaar in ProCROSS

Vorige week zijn wij met het K&L Team een aantal dagen naar Zweden geweest. Wij hebben daar verschillende VikingRED en ProCROSS bedrijven bezocht. Dat VikingRED een onmisbaar ras is binnen ProCROSS, is deze trip weer volop bewezen.

VikingRED koeien zijn spijkerhard en zijn sterk onder alle omstandigheden. Ze beschikken over goed beenwerk, harde klauwen en hoge gehaltes in de melk. 

Melkveehouder Olof Skyggesson, in Tvååker, heeft 130 VikingRED koeien. Deze produceren gemiddeld 10.881 kg melk met 4,50% vet en 3,90% eiwit.

In Hasslöv staat het melkveebedrijf van Magnus Uhlin. Zijn 110 VikingRED koeien produceren gemiddeld 12.400 kg melk met 4,50% vet en 3,80% eiwit.

Op het ProCROSS bedrijf van Anders Nilsson, in Våxtorp, lopen 333 ProCROSS koeien. De gemiddelde productie ligt hier op 14.000 kg melk met 4,10% vet en 3,60% eiwit. Hiermee zijn zij het derde hoogste productiebedrijf van Zweden. Het inseminatiegetal bij de koeien ligt op 1,9 rietje per dracht. Het vervangingspercentage op dit bedrijf is 20%. 

  
ProCROSS                                                      Team K&L met Anders Nilsson en
                                                                        Hielke Wiersma (Viking Genetics)  

ProCROSS
Het fokkerijconcept ProCROSS is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen VikingRED, Viking Holstein en Montbéliarde. Deze drie rassen compenseren elkaars goed een minder goede eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren is inteelt verleden tijd en is heterosis de bonus.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. 
 

 

Geplaatst op maandag 16 mei 2022