Nederlandse veehouders die topstieren gebruiken boeken geen winst

Nederlandse veehouders die topstieren gebruiken boeken geen winst

Veel veehouders gebruiken paringsadviesprogramma’s om de actuele topstieren gericht te kunnen inzetten. K&L keek terug of de verwachtingen op het moment van de inseminatie uitkwamen. Het resultaat is onthutsend. We keken naar de meest gebruikte stieren in 2008/2009. Hun fokwaardes waren toen zeer hoog, ze werden massaal geadviseerd. Van deze stieren zijn vele tienduizenden dochters opgefokt en deels nu aan de melk.  De hoge verwachtingen maakten zij niet waar. Hun prestaties deden de hoge fokwaardes fors dalen naar bedenkelijke nivo’s.

Gemiddelde actuele fokwaardes van de topstieren van 2008 waarvan nu de dochters gemolken worden:

NVI -1
INET +36
Benen 100
Levensduur -17
Dochtervruchtbaarheid 98


Stieren die in dit overzicht zijn opgenomen zijn: Olympic, Surprise, Paramount, Support, Onedin, Grandprix, Louson, Bertil, Fortune, Canvas, Rocko, Alexander, Obelisk, Lucky Mike, Alta Julius, Stilist en Hugo.

Hoe kan dit nu? En komen de verwachtingen van de huidige stieren wel uit? Dat zijn waarschijnlijk de vragen die bij u opkomen. Wij zijn daar niet optimistisch over. Door de te hoge inteelt in de Holstein populatie komen de fokwaardes niet meer tot uiting.
Verbetering in uw bedrijfsvoering doorvoeren met zuivere Holsteins zien wij als een te lange en onmogelijke weg. Waarom de kracht van Holstein niet combineren met Montbéliardes en VikingRed? Veehouders die ProCROSS gebruiken boeken wel forse vooruitgang in TKT, levensduur, dagproducties en voerefficiëntie.  Laat u overtuigen, bezoek www.procross.info


ProCROSS G1 Elsje 241 (Rai x Lucky Mike) met haar ProCROSS G2 kalfje van Cigar. Fam. Willink, Ruurlo

Elsje geeft veel melk en is zeer vruchtbaar. Ze is telkens na 1 inseminatie drachtig.
Gemiddelde dagproductie in de laatste (2e) lijst: 36,7 kg melk met 2,7 kg vet en eiwit.
TKT 347, LW 116 en Exterieur: AB-87



 ProCROSS profiteert van de kwaliteiten van Holstein, Montbéliarde en VikingRed. Heterosis is de bonus!

Geplaatst op donderdag 3 september 2015