Elke keer weer blij als een ProCROSS vaars kalft

Elke keer weer blij als een ProCROSS vaars kalft

Bovenstaande woorden zijn van Gonnie en Marcel Rutte (op bovenstaande foto) uit Terschuur. Vier jaar geleden zijn ze begonnen met het fokkerijconcept ProCROSS.

Marcel vertelt het volgende: “Wanneer er weer een ProCROSS vaars kalft dan maakt me dat blij. Onze ProCROSS vaarzen produceren prima en realiseren voor LW bijna 10 punten hoger dan onze Holstein vaarzen. De ProCROSS dieren (50% MB-50% HF) hebben een rustig en aanhankelijk karakter. Bovendien lopen ze prima op de robot. Het zijn mooie robuuste dieren met een passende bespiering. Vier jaar geleden zijn we gestart met ProCROSS. Vooraf hebben we ons verdiept in wetenschappelijke onderzoeksresultaten uit de USA. En tijdens een vakantie in Canada hebben we ProCROSS bedrijven bekeken. Deze bedrijven behaalden goede resultaten.

Wanneer je na 30 jaar het fokkerijbeleid veranderd dan kan ik gerust zeggen dat het spannend is als de eerste ProCROSS dieren in productie komen. Dat het boven verwachting goed gaat bevestigd dat we de goede keus hebben gemaakt en daarom gaan we vol vertrouwen verder op de nieuw ingeslagen weg.”

Resultaten boven verwachting

De gemiddelde productie van de 130 aanwezige dieren is 10.485 kg melk met 4,20 vet en 3,47 eiwit.

  LW
100% HF vaarzen 98,3
ProCROSS vaarzen 107,75

 

De 5 hoogste vaarzen voor kg vet en eiwit zijn allemaal ProCROSS vaarzen.

Wat betreft het celgetal geldt dat dit voor 50% van de HF dieren onder de 20 ligt. Voor de ProCROSS dieren ligt dit op 63%. Dat is een heel verschil.

Crasat bewijst zich wederom

Waar in voorgaande nieuwsberichten de goede productie van Crasat al naar voren is gekomen, wordt dit ook bij de familie Rutte weer bewezen. De dochters van deze Montbéliarde stier produceren ook hier uitstekend. Crasat dochter Daatje 48 (zie onderstaande foto) is hier een mooi voorbeeld van. Ze heeft een LW van 130. In 305 dgn. produceert ze in haar eerste lijst 11.303 kg melk met  819 kg vet en eiwit.


Daatje 48 in werkpak

Voor meer informatie over ProCROSS klikt u hier.
Klik hier voor meer informatie over Crasat.

Geplaatst op woensdag 15 mei 2019