ProCROSS koeien gemakkelijk te managen

ProCROSS koeien gemakkelijk te managen

Bij de familie Baak uit Eibergen (Gld) runnen ze een gemengd bedrijf met melkvee en fokvarkens. Dat dit veel werk met zich meebrengt spreekt voor zich. Er wordt dan ook gestreefd naar een gemakkelijk te managen koe met een hoge productie.

Omslag

Kruisen is in de varkens- en kippenhouderij vanzelfsprekend. De fam. Baak zag dan ook de positieve effecten hiervan bij de eigen varkens. Dit was voor hen voldoende aanleiding om op zoek te gaan naar een goed en gemakkelijk kruisingsconcept voor hun melkkoeien. Via internet kwam de fam. uit bij het wetenschappelijk onderbouwde kruisingsconcept ProCROSS.

ProCROSS dieren produceren veel en gemakkelijk

In de tijd dat de familie Baak nog volop Holstein stieren gebruikte is er nooit op melk of Inet gefokt. De fokwaarde voor melk is dan ook laag met -115 kg. Toch produceert de 87-koppige melkveestapel, met 2 x per dag melken, prima. De cijfers in de volgende tabel spreken hierbij voor zich:

kg melk (2 x per dag melken) 11.718
% vet 4,30
% eiwit 3,57
NO 2.887


De ProCROSS dieren, geboren uit Holstein koeien met een lage fokwaarde voor productie, hebben een gemiddelde lactatiewaarde van 108. Hiermee gaan ze hun Holstein collega’s vlot voorbij. Heterosis zorgt hier voor de extra kg melk.

Rik Baak (op bovenstaande foto) is er duidelijk over: “de Holstein koeien produceren goed. Ze hebben het alleen niet altijd even gemakkelijk en dat brengt onnodig werk met zich mee. We willen de problemen graag voor blijven en de teruglopende vruchtbaarheid een halt toeroepen. Met ProCROSS zien we weer vooruitgang. Het is opvallend hoe gemakkelijk en veel de ProCROSS dieren produceren, mede dankzij het heterosis effect en het uitsluiten van teveel inteelt.”

Triomphe

Van de inmiddels 17-jarige Montbéliarde fokstier Triomphe worden beste dochters gemolken. Dunja 25 is hier een heel mooi voorbeeld van.

Dunja 25:

50% Montbeliarde-50%Holstein
v-Tromphe, mv-Big Winner

1e lactatie, 305 dgn
kg melk 12.077
% vet 4,24
% eiwit 3,45
LW 127

 


Dunja 25 in werkpak.

Triomphe heeft zich op dit bedrijf bewezen. Deze Montbéliarde fokstier wordt dan ook weer opnieuw ingezet. Betrouwbaarheid gaat hier voor snelheid in de fokkerij.

Over ProCROSS

ProCROSS staat voor Professional CROSSing en is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRed en Viking Holstein. Deze drie rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat.

Geplaatst op dinsdag 19 maart 2019