ProCROSS

ProCROSS

Download de ProCROSS stierenkaart aan de linkerzijde van deze pagina                                                 

ProCROSS is een afkorting van Professional Crossing en is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRed. Deze 3 rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat.

Viking Holstein is in het ProCROSS fokkerijconcept onmisbaar vanwege de hoge productie en uiervorm. Montbéliarde voegt kracht en vruchtbaarheid toe, VikingRED vooral gehaltes, klauwgezondheid en levensduur.

                                       

 

Waarom inkruisen met ProCROSS?
 

Meer arbeidsplezier; van verplegen naar verzorgen

De ProCROSS koe is een fantastische koe om mee te werken. Ze is gezonder en heeft daardoor minder problemen. Simpelweg heeft ze minder aandacht nodig dan de Holstein koe. De drukte die elke boer ervaart wordt minder. ProCROSS brengt de liefhebberij weer terug op uw bedrijf.

Geen inteelt, wel optimale heterosis

Het strakke ProCROSS kruisingsschema zorgt ervoor dat inteelt verleden tijd is. De dieren die geboren worden zullen hierdoor veel minder gezondheids- en vruchtbaarheidsproblemen hebben.

Een enorm sterk punt van consequent, op de juiste manier, inkruisen is het meepakken van een flinke klap heterosis. Als u deze bonus hebt ervaren wilt u dat niet meer missen. Doordat ProCROSS een rotatiesysteem met 3 rassen is levert het, met een gemiddelde heterosis van 88%, een optimaal resultaat.

Betere vruchtbaarheid

Het gemiddeld aantal inseminaties dat u per koe nodig heeft zal sterk verminderen. ProCROSS koeien hebben bewezen dat ze vruchtbaarder zijn. U mag bij de koeien uitgaan van 1,6 inseminaties per dracht. Dit resulteert in lagere sperma- en inseminatiekosten.

Nog belangrijker; u zult minder koeien hoeven op te ruimen omdat ze niet meer drachtig worden. De embryonale sterfte neemt sterk af. Bovendien heeft u minder jongvee nodig.

Betere voerefficiëntie

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat ProCROSS koeien een betere voerefficiëntie hebben dan zuivere Holsteins. In Italie en de VS worden verschillen van boven de 5% gerapporteerd.

Flexibele koeien met weerstand en levensduur

ProCROSS melkkoeien zijn vitaler en hebben minder gezondheidsproblemen. Ze zijn wetenschappelijk bewezen gezonder en gaan langer mee. Hierdoor is er op uw bedrijf minder jongvee nodig en is de dierenartsrekening beduidend lager. ProCROSS dieren gaan door waar anderen opgeven. Weer of geen weer; ze blijven grazen. Bij een slechte melkprijs kunt u minder voeren zonder dat dit tot problemen lijdt.

Hogere dagproducties

ProCROSS vaarzen produceren net zoveel kilogrammen melk als Holstein vaarzen. Als oudere koeien produceren ze zelfs meer kg vet en eiwit per lactatie. De tussenkalftijd is korter en de dieren worden ouder. De gemiddelde leeftijd van de koeien neemt toe.

Dit helpt om de levensproductie te verhogen. U hoeft niet bang te zijn voor productieverlies. ProCROSS koeien geven meer kg vet en eiwit en passen overal.