Jeroen van Maanen in Zeewolde. Jersey

Jeroen van Maanen in Zeewolde. Jersey

 

Jeroen Van Maanen heeft vorig jaar twee Jersey jongveekoppels gekocht uit Denemarken. Daarvan is een deel gekalfd en dat bevalt veel beter dan eerst gedacht. "Het zijn gemakkelijke, gebruiksvriendelijke koetjes met veel overlevingsdrang ".  In eerste instantie was het de bedoeling dat de Jerseys appart van de Holsteins zouden worden gehouden, maar nadat de eersten waren afgekalfd en prima konden meekomen tussen de Holsteinkoeien is het één koppel gebleven.  Hieronder de resultaten van de vaarzen:

 

 

 

Voorspelde 305 dagen producties:

  VikingJersey vaarzen Overige vaarzen
 Kg melk 6.290 7.957
 % vet 5,28 4.02
 % eiwit 4,16 3,61
 Kg vet en eiwit 594 607
Gem. Celgetal 36 71
Dagen TKT 369 393

 

De uitstekende vruchtbaarheid van de Jerseys valt het meeste op. Ze schonen na het kalven snel op; laten de tocht op 10 dagen na afkalven goed zien en zijn daardoor snel te insemineren.  Jeroen heeft een paar Jerseys op 10 dagen na afklaven geïnsemineerd en kon toen niet voelen dat er een kalf in had gezeten.

De Jerseys produceren tot aan het einde van de lactatie veel kilogrammen vet en eiwit. Jeroen verwacht dan ook dat de Jerseys op langer termijn financieel beter zullen uitkomen dan de Holsteins, mede door de betere voerefficiëntie.

Met deze gegevens kwam Jeroen tot de volgende uitspraak in de Colum in de Boerderij: 'wil de Nederlandse boer ooit nog eens zo rationeel en economisch gaan boeren als hij claimt te doen, dan gaat hij bruintjes melken!'.

 

Druk op de link voor een impressie van de Jerseyvaarzen van Jeroen van Maanen.

https://youtu.be/JHkoWyhY1Ko