Topmelken met ProCROSS

Topmelken met ProCROSS

 

2013. Kees van Wezel: “Het moet anders”.

Melkveehouder Kees van Wezel uit Roosendaal (N-Br) is er duidelijk over, de Holstein koeien op zijn bedrijf produceerden, in 2013, goed. Maar ze vergden ook teveel tijd en kosten. “Een koe moet je verzorgen en niet verplegen”, en daarom heeft de familie van Wezel-de Roy het fokbeleid in de zomer van 2013 veranderd.

Eerst ProCROSS zien en dan geloven

Nadat Cees zich goed had verdiept in het fokkerijconcept ProCROSS met de melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRed en Holstein heeft hij melkveebedrijven bezocht die al langer met dit concept fokken. Hierna is Cees vol vertrouwen overgeschakeld op ProCROSS. Hij heeft eerst zijn Holsteins met Montbéliardes geïnsemineerd en daarna het ProCROSS concept volledig toegepast.

Resultaten

De 305 dagen productie van de 106 melkkoeien die met de robot worden gemolken is 11954 kg melk met 4.07 vet en 3.51 eiwit met een bsk van 58.4. Tijdens de laatste mpr controle produceerden de koeien per dag gem. 40.1 kg melk met 4.32 vet en 3.56 eiwit. (bron CRV, 28-12-2017).

ProCROSS koeien geven meer dan Holsteins

De oudste ProCROSS dieren hebben voor de 3e keer gekalfd. Momenteel worden er 51 ProCROSS koeien gemolken en deze produceren meer kg vet en eiwit dan de zuivere Holstein dieren.  LW ProCROSS dieren is 104 met 368 dagen TKT. De ProCROSS koeien zien er gezond en mooi gespierd uit. Bovendien zijn ze vruchtbaarder en mede daardoor zijn er nog maar twee ProCROSS koeien afgevoerd. Van de 53 die aan de melk kwamen zijn er nog 51 aanwezig. De jongvee aantallen zijn hierdoor flink naar beneden gegaan.

Paringen maken is nu heel erg simpel

Omdat Kees geen fokker was en is, heeft hij meer dan 25 jaar met een computer paringsprogramma gewerkt. Nu wordt er gebruik gemaakt van gekleurde oorringetjes die aangeven met welk ras het dier geïnsemineerd moet worden. Van de drie ProCROSS rassen worden er, per ras, maximaal twee betrouwbare fokstieren gebruikt. De oudere koeien die zich op zijn bedrijf bewezen hebben als duurzaam krijgen een  ProCROSS fokstier, de rest gaat onder Belgisch Blauw. Op deze manier blijft de fokkerij simpel. Inteelt is verleden tijd en heterosis de bonus.