Geslaagde ProCROSS profieldag bij Pierik, Tollebeek

Geslaagde ProCROSS profieldag bij Pierik, Tollebeek

Donderdag 22 oktober heeft er een geslaagde Procross profieldag plaats gevonden bij de fam Pierik te Tollebeek.


Gerrit Pierik
 

Het agrarisch bedrijf van de familie Pierik in Tollebeek (NOP) bestaat uit een akkerbouw- en melkveetak. Er wordt gemolken met een robot.  Omdat er veel werk verzet moet worden op dit gecombineerde bedrijf is het van belang dat de melkkoeien probleemloos produceren en niet veel extra aandacht en tijd vragen. "Een koe moet verzorgd worden en niet verpleegd" aldus Pierik.

Nu er veel ProCROSS G1 dieren in productie zijn gaat het werk gemakkelijker dan voorheen met zuiver Holstein. De G1 dieren kunnen beter tegen een stootje en zijn vruchtbaar. De eerste ProCROSS G1 koe heeft inmiddels de 100.000 kg melk vol gemaakt.

 

De bezoekers waren onder de indruk van de krachtige en gezonde Montbeliarde kruisingen die in het bezit waren van prima uiers. De resultaten van de laatste melkcontrole heeft Gerrit Pierik laten zien. De koeien produceren momenteel 31 kg melk per dag met 4,28% vet en 3,88% eiwit.

 

Resultaten:

Rjg van 134 koeien

9.369 kg melk, 4,19% vet en 3,60% eiwit

Gem. celgetal

97

Gem. levensproductie van de aanwezige koeien

23.550 kg melk

Met de gemiddelde levensproductie van de aanwezige koeien schaart het bedrijf zich onder de 10% beste bedrijven in Nederland. De ProCROSS koeien hebben hier een positieve invloed op.
 

 

Vergelijk:

 

LW

TKT

63 zuivere Holstein dieren

97

401

60 ProCROSS G1 dieren (50%MON – 50% HF)

108

374

Koeien met een onbekende afstamming zijn niet meegenomen in het vergelijk.

 Nadat de eerste ProCROSS G1 dieren in het begin vaak terug werden gekruist met een Holstein stier wordt nu het ProCROSS concept toegepast, hierdoor wordt er maximaal gebruik gemaakt van heterosis en is inteelt geen probleem meer. ProCROSS is een driewegweg kruising met de melkrijkste rassen Holstein, Montbéliarde en VikingRed.

 

K&L bedankt de fam Pierik voor de gastvrije ontvangst en de veehouders voor de getoonde belangstelling.

 

 

Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2015