Hun accountant kocht deze boerderij in Zweden

Hun accountant kocht deze boerderij in Zweden

De familie Ekström is al 90 jaar eigenaar van dit bedrijf. Lasse en Sölvi Ekström gaan met pensioen en zochten al een tijdje naar een geschikte opvolger. Dat kostte veel tijd en energie. Ze werkten in dat proces nauw samen met hun accountant. In het proces kwam de financiële bedrijfsbegeleider, Fredrik, erachter dat hij het zelf wilde overnemen. “Het interessante aan dit bedrijf is dat het agressief stuurt op saldo. De focus ligt op kosteneffectieve investeringen die extra saldo op moeten leveren”. De laatste decennia kon de boerderij flink groeien omdat economie en winstgevendheid altijd de sleutelwoorden waren. Dat bleef niet onopgemerkt; in 2021 wonnen ze de prestigieuze UC Gold Seal. Een Zweedse prijs voor het beste saldo bedrijf.

Op onderstaande foto staan Lasse en Sölvi. Op het bedrijfsbord staat bovenaan de tekst 'Vägen till framgång'. Dit betekent 'Weg naar succes'.Heterosis wordt zwaar onderschat
Dertig jaar geleden begon Lasse al te denken aan inkruisen. Hij zag de sterke resultaat verbeteringen in de varkens- en kippenhouderij. Na het bijwonen van een ProCROSS presentatie gingen ze in 2012 volledig over op de 3-wegkruising met Montbéliarde, Holstein en VikingRED. Sinds die dag zijn de financiële resultaten flink verbeterd. Op hun bio-bedrijf melken ze 420 koeien en mesten ze 70 ossen per jaar af. "Voordat we aan ProCROSS begonnen produceerden we alleen maar melk. ProCROSS in combinatie met veel grond maakte het mogelijk om ook vlees te produceren", aldus Lasse.

ProCROSS is het ideale systeem voor biologische productie
Lasse en Sölvi denken dat ProCROSS ideaal is voor hen als biologische producenten. Hun koeien lopen elke dag lange afstanden naar de wei, tot wel 2 km. De grootste verandering die ze merkten bij ProCROSS is dat de koeien gezonder zijn en de hele dag in de wei eten. "Het is in de weide dat ProCROSS-dieren het verschil maken", aldus Sölvi. De Ekström's merken dat hun ProCROSS-koeien zowel in de weide als in de stal een betere voerconversie hebben dan bij hun voormalige raszuivere kudde. ProCROSS heeft ook geleid tot een sterke afname van mastitis, een soepeler verloop van het afkalven en pasgeboren kalveren zijn alerter en sterker.

Bedrijfsinformatie

  • Farmer of the Year 2021
  • 420 koeien
  • 100% ProCROSS
  • Biologische productie
  • 10.300 kg meetmelk
  • 4,6% vet
  • 3,5% eiwit
  • 1% mastitis
  • 3% zieke koeien die behandeld worden
Geplaatst op donderdag 3 juni 2021