Onderzoek Denemarken

Onderzoek Denemarken

In Denemarken is een uitgebreide studie geweest over de gevolgen van crossbreeding. In deze studie zijn 600 Montbeliarde x Holstein en 2500 Fleckvieh x Holstein kruislingen vergeleken met 100% zuivere Holstein koeien die op dezelfde bedrijven aanwezig waren. De studie is uitgevoerd door Lydia Henriette Lauridsen van de Aarhus Universiteit, Anders Fogh van SEGES en Torben Norremark van VikingDanmark.

Resultaten

De Montbeliarde kruislingen houden de productie op hetzelfde niveau of zelfs iets hoger in vergelijking met de zuivere Holsteins. De Fleckviehkruislingen leveren wat in voor productie in vergelijking met de zuivere Holsteins. Metname in de tweede en derde lactatie geven de Montbeliarde kruislingen aanzienlijk meer kg vet en eiwit dan de Fleckviehkruislingen.

Productie resultaten Montbeliarde x Holstein (MH) en Fleckvieh x Holstein (FH) in vergelijking met zuiver Holstein.

  MH FH
Melkproductie 1e lactatie (kg) +106 -343
Kg vet en eiwit 1e lactatie +15 -11
Melkproductie 2e lactatie (kg) -4 -625
Kg vet en eiwit 2e lactatie +3 -27
Melkproductie 3e lactatie (kg) +16 -737
Kg vet en eiwit 3e lactatie +7

-34


Levensduur

Zowel de Montbeliarde kruislingen als ook de Fleckviehkruislingen scoren beter voor levensduur dan de zuivere Holstein dieren. Onderstaande resultaten laten zien dat op een koppel van 100 koeien 14 Montbeliarde kruislingen (MB x HF) extra de derde lactatie halen in vergelijking met zuiver Holstein.

Onderstaande tabel uit het onderzoek laat zien dat de kruislingen minder uitval hebben en gemakkelijk oud worden tov de zuivere Holstein dieren.

  MH FH
Extra % koeien naar 2e lactatie (t.o.v. Holstein) +6,5 +2,5
Extra % koeien naar 3e lactatie (t.o.v. Holstein) +14,0 +9,8
Extra % koeien naar 4e lactatie (t.o.v. Holstein) +8,7 +9,9

                                                                                                                   


ProCROSS G1 (MB xHF)

Geplaatst op dinsdag 3 mei 2016