Veestapel van Beltman profiteert volop van heterosis!

Veestapel van Beltman profiteert volop van heterosis!

Nu de oudste ProCROSS-koeien voor de 4e keer hebben gekalfd, zijn melkveehouders Fons en Falko Beltman, die op de grens van Zwolle en Dalfsen (Ov.) wonen, er volledig van overtuigd dat het ProCROSS-fokconcept voor hun werkt zoals gehoopt.

De melkkoeien van de familie Beltman worden gemolken door robots. De volgende tabel geeft een overzicht van de 305-dagenproductie van de veestapel:

Aantal melkkoeien

126

Kg melk

10.860

% vet

4,48

% eiwit

3,83

 

Weinig uitval met ProCROSS

De aanwezige dieren op dit bedrijf hebben een gemiddelde levensproductie van 30.876 kg melk, wat bijna 8.000kg hoger is dan het landelijk gemiddelde. De nadelen van inteelt behoren nu tot het verleden en, zowel de veestapel als Fons en Falko, profiteren nu van de effecten van heterosis. Dit resulteert, naast een uitstekende productie, ook in een goede gezondheid en gewenste drachtigheidsresultaten:

 

LW

TKT

100% Holstein

98

422

50% Montbéliarde-50% Holstein

102

367

50% VikingRED-25% Montbéliarde-25% Holstein

105

384

 

Neutrino dochters blinken uit

Er zijn totaal 8 Neutrino-dochters op dit bedrijf, die op hoog niveau melk produceren. Zo is de gemiddelde LW van dit achttal 114 en zijn ook het vet- en eiwitpercentages hoog.


Neutrino-dochter Pervenche in Frankrijk

Fons en Falko zijn trots op hun robuuste en gezonde ProCROSS-veestapel, die goed is voorbereid op de toekomst! 

Geïnteresseerden die meer willen weten over hun ervaringen met ProCROSS, zijn van harte welkom bij de bijeenkomst in het najaar, die door het bedrijf wordt georganiseerd. Meer hierover volgt binnenkort. Blijf op de hoogte via onze social media kanalen.

 

Over ProCROSS

Het fokkerijconcept ProCROSS is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRED. Door consequent de juiste volgorde van de drie rassen te hanteren wordt optimale heterosis bereikt en is inteelt verleden tijd.
Bent u benieuwd wat ProCROSS voor u zou kunnen  betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Geplaatst op maandag 8 juli 2024