6 Crasat dochters en een gem. LW van 128

6 Crasat dochters en een gem. LW van 128

Klopt dat wel?

Bovenstaande reactie kwam van melkveehouder Jaap Pastoor (uit Middelstum, Groningen). Op zijn melkveebedrijf worden 6 Crasat dochters gemolken. De gemiddelde lactatiewaarde hiervan is 128. Jaap was zeker verbaasd toen hij deze waarde onder ogen kreeg. Maar het klopt wel degelijk.

Enkele jaren geleden is de familie Pastoor begonnen met ProCROSS. Daarnaast houdt ze nog een aantal zuivere Holsteins aan.
Op dit melkveebedrijf willen ze gezonde, productieve koeien fokken die efficiënt omgaan met voer. Dit is dan ook de reden geweest voor de omslag naar ProCROSS. De positieve verwachting t.a.v. de ProCROSS koeien is absoluut uitgekomen.

De eerste ProCROSS dieren hebben inmiddels voor de tweede keer gekalfd. De gemiddelde lactatiewaarde van alle ProCROSS koeien is met 116 bovengemiddeld goed t.o.v. de zuivere Holstein dieren. 


Deense Crasat dochter

Optimale heterosis

ProCROSS is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRed. Deze 3 rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat. Het geeft een extra bonus voor gezondheid en productie.

Geen inteelt

Dat inteelt binnen een zuivere fokkerij op de loer ligt laat het parings-adviesprogramma zien. Er worden kalfjes geboren met 6 x O Man in de afstamming. Dat komt de vruchtbaarheid, gezondheid en weerstand niet ten goede. Bij ProCROSS is inteelt uitgesloten.

 

 

 

Geplaatst op donderdag 4 juni 2020