Meer voerwinst? Dr. Bachelli toont het aan.

Meer voerwinst? Dr. Bachelli toont het aan.

PROCROSS KOEIEN HEBBEN EEN BETERe VOEDERCONVERSIE

Proef op Oppio bedrijf in Italië. Dr. Saverio Bachelli:

“Toen we van start gingen met deze proef waren onze Holstein en ProCROSS koeien gehuisvest in twee identieke stallen met daarin 160 koeien. We gaven ze exact hetzelfde voer. Per 160 koeien gaven we 180 porties. We kwamen er al vrij snel achter dat we het aantal porties dat we aan de ProCROSS koeien gaven konden verminderen. Week na week kwamen we dichter bij 160 porties voor de ProCROSS koeien terwijl de Holsteins nog steeds op 180 porties zaten.

Het positieve is: de melkproductie van de kruislingen zakte niet in de tussentijd en dat was een eerste aanwijzing dat we de kruislingen mogelijk te veel gaven. Dit omdat de voedingsmethode vooral op Holsteins was gebaseerd, die een hogere lactatie piek hebben en vaak ook kampen met een negatieve energiebalans".

Betere efficiëncy

Kruislingen zijn totaal anders. Het lijkt erop dat ze veel beter instaat zijn om voer in melk om te zetten. Wat betekent dit economisch gezien? Het antwoord is simpel. Op het Oppio bedrijf zijn de voerkosten € 5.38 per koe per dag. De kruisingsdieren produceren op 14%  minder voer net zoveel kg vet en eiwit. Door die betere efficiëncy besparen we met de ProCROSS methode bijna €40.000 aan voerkosten per jaar… hoe klinkt u dat in de oren? En hiervoor hoeven we geen speciale investering te doen. We hoeven alleen maar het ras waarmee we insemineren te veranderen.

“Wij denken dat voerefficiëntie één van de belangrijkste speerpunten zal zijn bij volgende studies naar de resultaten van inkruisen. We weten dat er al meer onderzoek naar is gedaan door de proef die is opgezet door de Universiteit van Minnesota, USA. We willen met onze gegevens een kleine bijdrage leveren aan een nieuw onderzoek”.

 

 

Voerkosten / dag

Procross dieren

Holstein dieren

Verschil in Euro

 

Euro

€ 5,83

 160

 180

 

 

 

 

€ 933,-

€ 1.049,-

€ 117,-

Dag

 

 

 

 

€ 816,-

Week

 

 

 

 

€ 3.265,-

Maand

 

 

 

 

€ 39.178,-

Jaar

Geplaatst op vrijdag 24 november 2017