ProCROSSEN met dank aan Bibi; onze best producerende koe

ProCROSSEN met dank aan Bibi; onze best producerende koe

De inzending van de familie Looman-Vink te Zelhem voor de 'Beste ProCROSS koe actie' is gebaseerd op toeval. Hans Looman vertelt: "In 2011 hebben we een aantal drachtige vaarzen aangekocht. Eén hiervan was ProCROSS koe Bibi (50%MB-50%HF). In het verleden was ik niet zo bezig met kruisen. We gebruikten de betere Holstein stieren (o.a. Shottle, Canvas, Paramount en Cricket). Het gemak waarmee onze eerste ProCROSS koe produceerde heeft ons aan het denken gezet. We zijn ons meer in ProCROSS gaan verdiepen en dat heeft ons de ogen geopend. Toen onze eigen ProCROSS koe Bibi in haar tweede lijst de best producerende koe van ons bedrijf werd waren we helemaal overtuigd."

 

Tweede lactatie Bibi

Kg. melk (305 dagen) 11598
% Vet 4,31
% Eiwit 3,63
LW 128

 

Bibi is nu met haar vijfde lijst bezig. Ze heeft inmiddels 51675 kg melk geproduceerd en haar verwachte tussenkalftijd is 341 dagen.

Goede ProCROSS resultaten

Enkele jaren geleden is de familie Looman-Vink meer gaan ProCROSSEN. Op dit moment maken ze zelfs volledig gebruik van dit fokkerijconcept. Onderstaande tabel laat het verschil zien in productie tussen de zuivere Holstein vaarzen en de ProCROSS vaarzen.

100% Holstein ProCROSS
Aantal: 8 Aantal: 13
LW: 98 LW: 106

 

in totaal zijn er nu 19 ProCROSS dieren in productie waarvan de oudste inmiddels 5e kalfs is. Deze ProCROSS koeien hebben gemiddeld 104 LW en een gemm tussenkalftijd van 371 dagen (bedrijfsgemm 401).

Uitstekende vruchtbaarheid

Richard Looman gaat het bedrijf van zijn ouders voortzetten. Deze jonge enthousiaste veehouder is net als zijn ouders volledig overtuigd van ProCROSS.  Hij vertelt hier het volgende over: "We kregen teveel O Man (drager HH3) in de veestapel en daardoor teveel inteelt. Dat bevordert de vruchtbaarheid niet. Nu we volledig overgegaan zijn op ProCROSS zien we de vruchtbaarheid sterk verbeteren. Wij denken dat dit o.a. komt door minder embryonale sterfte en de positieve invloed van heterosis op de embryo. Een productieve, maar vooral ook een gezonde koe zonder trammelant, is wat we willen. Met ProCROSS kunnen we dit soort koeien fokken.  

Snelzicht laat zien dat de koeien het laatste jaar met gemm 1,6 rietje en de pinken met 1,5 rietje drachtig zijn geworden.

 

 ProCROSS koe Bibi

 

Familie Looman, bedankt voor jullie inzending en veel succes met ProCROSS!

 

De actie 'Wie heeft de beste ProCROSS koe' sluit bijna. U kunt t/m vrijdag 2 juni uw beste koe nog aanmelden.

 

Stuur de gegevens via onderstaand contactformulier in en maak kans op een professionele foto van uw koe (gemaakt door Els Korsten) en een spermabon t.w.v. 350 Euro.

Om de koekaart, eventueel v.v. motivatie, rechtstreeks naar ons toe te mailen klikt u hier.

Hartelijk dank. Het formulier is verzonden.
* verplicht

 

 

Geplaatst op donderdag 1 juni 2017