Nieuw: PCR maakt stierkeuze makkelijk en effectief

Nieuw: PCR maakt stierkeuze makkelijk en effectief

 

 

Op ProCROSS-bedrijven wordt maar een klein aantal stieren per ras gebruikt. Welke stieren zijn dan de beste om te gebruiken? Om de keuzes nog scherper te krijgen ontwikkelde ProCROSS een nieuw selectiemiddel. Centraal staat het ProCROSS fokdoel:

 

Een middelgrote koe die veel kg vet en eiwit kan produceren, met zo weinig mogelijk voer.  Een koe die langer kan produceren en minder arbeid en medicijnen vraagt.

 

ProCROSS is een 3-wegkruising die enkel gebruikt maakt van zuivere rasstieren. Deze 3 rassen (Holstein, Montbéliarde en VikingRED) hebben ieder hun eigen fokdoel en hun eigen fokprogramma. Zou u van elk ras de topstieren gebruiken, dan zou de erfelijke aanleg, en daarmee het resultaat, anders kunnen zijn dan wat u wenst.

In een totaalindex als NVI, NTM of ISU worden namelijk heel veel kenmerken meegenomen. Door de specifieke raseigenschappen te combineren en door het heterosiseffect, boekt u met ProCROSS veel sneller vooruitgang. Het gaat nog sneller als u stieren gebruikt die het ProCROSS-fokdoel het best benaderen.

Wij ontwikkelden een model dat u sneller vooruit brengt: PCR (ProCROSS ranking). De hoogste stieren leveren de koeien die het dichts bij het fokdoel staan. De focus ligt vooral op kg eiwit en kg vet. U krijgt een middelgrote koe. Te groot verervende Holstein- en Montbeliardestieren worden afgestraft. Te kleine VikingRedstieren ook. Hierdoor wordt de veestapel homogener qua hoogtemaat. Ondanks de bonus die heterosis heet, wegen we uiergezondheid en vruchtbaarheid sterk in. Gebruikskenmerken als melksnelheid en karakter worden ook meegenomen.  Zo krijgt elk van de drie rassen zijn eigen ProCROSS-topstieren.

Stierselectie middels PCR verbetert uw saldo fors

We selecteren per ras de hoogste honderd stieren. Van deze stieren bepalen we de PCR.  Het gemiddelde van de groep is 500 PCR. De toppers zitten rond de 600 PCR. Elk van de 3 rassen heeft een unieke inweging. Onderling vergelijken kan dus niet. Dat hoeft ook niet, per ras geldt hoe hoger hoe beter.

 

Vrijwel alle Holstein fokprogramma’s leggen veel minder de nadruk op productie. Ongeveer 35% van de Holstein fokdoelen bestaat uit productie. De rest is exterieur en gezondheidskenmerken. Door PCR als fokdoel te nemen zal de vooruitgang voor productie op ProCROSS bedrijven veel sneller gaan dan op Holstein bedrijven. Door de veel betere aanleg voor gezondheidskenmerken van de rassen Montbéliarde en VikingRED krijgt de melkveehouder een koe die veel beter bij de eisen van zijn bedrijf past. Voeg daarbij een constant hoog niveau van heterosis en het succes voor de toekomst is vastgelegd.

Centraal in de stierkeuze staat het bedrijf van de melkveehouder. PCR helpt om de bedrijfsspecifieke doelen sneller te bereiken. Op deze stierenkaart ziet u voor het eerst het cijfer voor PCR toegevoegd.

 

MEER INFO OP: WWW.PROCROSS.INFO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op vrijdag 4 december 2015