Inteelt, dief in de nacht

Inteelt, dief in de nacht

Inteelt, een stille dief
Inteelt hoort bij een zuivere fokkerij, bijvoorbeeld bij rashonden, tuigpaarden, etc. Bij de fokkerij in dressuurpaarden zien we inteelt sterk  toenemen met veel nadelige gevolgen. De bekende Les Hanssen, Professor Melkveefokkerij aan de universiteit van Minnesota, USA noemt inteelt bij Holstein koeien een stille dief. Hansen: 'inteelt steelt elke dag een kleine hoeveelheid levensduur, gezondheid, vruchtbaarheid en uiteindelijk winst'.

Professor Les Hanssen

Nieuwsbrief Boerderij.nl
In de Boerderij nieuwsbrief van 24 december 2015 staat geschreven dat er weinig schot zit in het verlengen van de levensduur van de Nederlandse melkkoe. De belangrijkste oorzaken van gedwongen afvoer zijn vruchtbaarheid, klauwproblemen en uiergezondheid. Inteelt heeft een negatieve invloed op deze kenmerken, wanneer inteelt uitgesloten wordt zullen deze problemen sterk verminderen en de levensduur zal in rap tempo stijgen.

 

Jetset, lage verwantschapsgraad en toch meerdere veel gebruikte stiervaders in de afstamming

K&L krijgt wel eens de opmerking dat ProCROSS wordt gepromoot omdat K&L geen goede Holstein stieren heeft. Momenteel hebben we de nummer 3 NVI Holstein stier beschikbaar: Jetset, met 347 NVI is hij een absolute topper die in Nederland ook als stiervader wordt gebruikt. Met een verwantschapsgraad van 7% lijkt hij een outcross stier. Toch zien we in zijn pedigree bekende stiervaders als Shottle, Planet, Ramos en Mascol.

Inteelt oplossen, ga ProCROSSEN
Wanneer u echt gezondere en duurzamere koeien wilt, stop dan de inteelt toename en ga ProCROSSEN. ProCROSS is dan het juiste fokkerijconcept. ProCROSS is een driewegkruising met de melkrijkste rassen Holstein, VikingRed en Montbéliarde. Uit meerdere, jarenlange studies blijkt dat ProCROSS niet alleen inteelt oplost maar ook veruit het meeste rendement geeft. Wilt u meer informatie over ProCROSS, klik dan hier voor de ProCROSS-site.

Begin het nieuwe jaar goed en laten we samen werken aan een gezonde, productieve en duurzame veestapel.
 

K&L wenst u voor 2016 veel gezondheid en succes toe.

                  

 

Geplaatst op maandag 28 december 2015