Koningin van de stal zorgt voor fokkerij omslag

Koningin van de stal zorgt voor fokkerij omslag

Omdat melkveehouder Jan Boersen (samen met medewerker op bovenstaande foto) uit De Glind, Gld. in 2008 wat krap in de vaarskalfjes zat kreeg de veehandelaar de opdracht om een paar mooie kalfjes op te snorren bij collega melkveehouders. ProCROSS kalf Olga 62 was er een van.

Vreemde eend in de bijt

Al vanaf het begin is Olga 62 een opvallende verschijning geweest. Met haar witte kop, robuuste lichaam en een spiertje extra onderscheidt ze zich van de andere Holstein kalfjes. Olga is een ProCROSS G1 met 50% Montbéliarde en 50% Holstein bloed in de aderen (Dorus Usenni x Lely). 

Zal daar wel melk uit komen?

Bovenstaande vraag werd vaak gesteld door collega veehouders aan Jan Boersen. Hij moest het antwoord echter schuldig blijven omdat hij geen ervaring had met ProCROSS dieren.

Hoogst producerende koe met meer dan 100.000 kg melk op de teller

Dat ProCROSS koe Olga 62, met meer dan 100.000 kg melk op de teller, de hoogst producerende koe van het bedrijf is en alle Holstein collega melkkoeien achter haar liet was een verassing. Ze oogt namelijk niet melktypisch en is altijd mooi bespierd gebleven.

Levensproductie Olga 62, tot op heden
Kg melk > 100.000
% Vet 4,55
% Eiwit 3,67
Gem. LW 114
Gem. TKT 384


Volgens een trotse Jan Boersen verdient ze de titel 'koningin van de stal'.  Ze is altijd als eerste in de melkstal, duldt weinig tegenstand en is toch gemakkelijk in de omgang. Ze stapt nog steeds op droge benen en harde klauwen die weinig onderhoud vergen. Inmiddels is Olga aan haar 10e lactatie begonnen en is ze in 305 dgn. voorspeld op ruim 14.000 kg melk en 116 LW (2x per dag melken). Ze is het bewijs dat productie en een goede vruchtbaarheid goed samen kunnen gaan. Dit komt mede door de optimale heterosis en het uitlsuiten van inteelt. 
 

Punten waarmee Olga 62 als vaars is ingeschreven
Totaal exterieur 79
Uier 76
Benen 79
Beengebruik 3
Hoogtemaat 1.47

 

Fokkerijkoers omgegooid

Mede door de prima prestatie van Olga 62 en omdat er binnen de huidige Holstein veestapel geen vooruitgang meer werd geboekt, heeft Jan Boersen enkele jaren geleden besloten om de fokkerijkoers te wijzigen. Er wordt er nu volledig volgens het fokkerijconcept ProCROSS, met de melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRed en Viking Holstein, gefokt.

Momenteel zijn er 23 ProCROSS dieren in productie (1e en 2e kalfs). Deze produceren meer kg vet en eiwit dan de 100% Holstein dieren (de gem. productie van alle dieren in 305 dagen 10.400 kg melk) en laten zien dat Olga 62 geen toevalstreffer is. Ook de vruchtbaarheid is door ProCROSS verbeterd.

  Gem. LW Gem. TKT
ProCROSS (1e en 2e kalfs, 23) 107 384
100% Holstein (1e en 2e kalfs, 28) 100 410

 

Jan Boersen vertelt...

 

"Van de 24 1e en 2e kalfs ProCROSS dieren heeft er nog maar 1 het bedrijf verlaten. We merken dat wanneer een ProCROSS koe wat mankeert, ze sneller herstelt dan een 100% Holstein. Zo weinig uitval ben ik niet gewend. Dit zorgt voor meer inkomen en plezieriger werken omdat er minder trammelant is.

Jarenlang heb ik mij in de fokkerij gehouden aan het advies van een computerfokprogramma en toch zag ik geen verbetering. De koeien misten kracht en de vruchtbaarheid werd niet beter. Uit de koppel aangekochte kalfjes heb ik nu twee 100.000 liter koeien en dat heeft mij aan het denken gezet. Het gemak en probleemloos produceren van Olga 62 heeft mij 5 jaar geleden doen besluiten om volledig over te gaan op ProCROSS. Vanaf het begin heb er vertrouwen in gehad. De positieve resultaten die ik bij collega veehouders zag hebben hieraan bijgedragen.

Mijn vertrouwen wordt nu op ons eigen bedrijf volledig bevestigd. Onze ProCROSS koeien zijn rustig in de omgang en in de melkstal. Je moet wel een beetje eigenwijs zijn en je eigen weg volgen wanneer je met ProCROSS begint. 90% van de fokkerijadviseurs die je erf betreden proberen je er vanaf te houden. Fokkerij is voor mij geen emotie maar moet in dienst staan van rendement."

Voor meer informatie over ProCROSS klikt u hier.


Jan Boersen met Olga 62

Geplaatst op vrijdag 28 augustus 2020