Lang getwijfeld, nu echt overtuigd

Lang getwijfeld, nu echt overtuigd

Wanneer je na 30 jaar Holstein fokkerij het roer omgooit en een nieuw begin maakt met het fokkerijconcept ProCROSS, dan vergt dit moed en doorzettingsvermogen.

Melkveehouder Folkert Fokkema (Menaldum, FR) heeft jarenlang de betere Canadese Holstein stieren gebruikt. De dieren werden alsmaar groter en scherper. Tevens gingen vruchtbaarheid en eiwitpercentage achteruit. Een nieuwe stal en melken met de robot brachten hier geen verbetering in.


Folkert en Gatske Fokkema

Doorgaan met Holstein was geen optie

In het verleden heeft Folkert op beperkte schaal al wat gekruist. Door de achteruitgang van zijn Holstein veestapel is hij zich meer gaan verdiepen in de mogelijkheden van kruisen. Na grondig onderzoek kwam het fokkerijconcept ProCROSS als meest succesvol naar voren.

Fokdoel

Het fokdoel van melkveebedrijf Fokkema is een probleemloze koe die weinig arbeid vergt, een hoge levensproductie realiseert en een productie van rond de 10.000 kg dikke melk heeft.

Resultaten boven verwachting

De oudste ProCROSS dieren hebben inmiddels voor de 2e keer gekalfd. De resultaten zijn boven verwachting goed. Vergelijk het volgende maar eens:

  LW TKT
100% Holstein 99 428 dgn.
ProCROSS 103 365 dgn.

 

De vaars met de hoogste productie ooit op het bedrijf van de familie Fokkema is Gala 69 (ProCROSS G1: 50%MB-50%HF). Zij produceerde in haar 1e lijst in 314 dagen:

Kg melk 13.031
Kg vet en eiwit 851
LW 136


Op het moment van droogzetten produceerde ze nog ruim 34 kg melk met 4,23% vet en 3,42% eiwit.

Folkert Fokkema vertelt het volgende over zijn ProCROSS dieren: “Ze zien er mooi bespierd en robuust uit en lijken minder melktypisch. De vruchtbaarheid en de weerstand van de ProCROSS dieren is structureel beter. Dat ze gelijkwaardig of meer produceren dan Holstein heeft me verbaasd. We gaan dan ook vol vertrouwen verder op de ingeslagen weg.”

Over ProCROSS

ProCROSS staat voor Professional Crossing. Het is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen VikingRed, Montbéliarde en Viking Holstein. Deze drie rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat.

Klik hier voor meer informatie over ProCROSS.

Geplaatst op dinsdag 12 februari 2019