Overstap naar ProCROSS spannend maar zonder spijt

Overstap naar ProCROSS spannend maar zonder spijt

Wanneer je een nieuwe fokkerijkoers begint is het altijd spannend hoe de eerste resultaten zullen zijn. Bij Melkveebedrijf Groot Roessink (Hengelo, Gld.) zijn de verwachtingen in ieder geval meer dan waargemaakt.

Op een sober rantsoen met in de zomer weidegang en vers gras op stal, produceren de koeien ruim 9.300 kg melk met 4,36% vet en 3,70% eiwit. De tussenkalftijd is 377 dagen en het gemiddelde celgetal van de ProCROSS dieren ligt op 63.2.

Melkveehouder Winand (samen op bovenstaande foto met zijn vrouw Nancy) zegt het volgende: “waar ik vooral tevreden over ben is het gemak waarmee de ProCROSS vaarzen veel produceren en het feit dat ze gezond zijn en er mooi robuust uitzien.”

Winand had al wat ervaring met kruisen. Een duidelijke visie ontbrak echter. Om meer lijn in de fokkerij te krijgen zijn Winand en zijn vrouw Nancy daarom ruim 3 jaar geleden  begonnen met het fokkerijconcept ProCROSS.

100% ProCROSS

Er wordt nu volledig ingezet op het fokkerijconcept ProCROSS. Samen met K&L Fokkerij Specialist Arnold Kuijt worden de meest geschikte stieren uitgezocht. Momenteel zijn dit o.a. Crasat, Elastar en VR Fimbe. Winand en Nancy gaan de toekomst vol vertrouwen tegemoet. En met deze eerste resultaten is twijfelen ook absoluut niet meer nodig.

VR Fastrup

Van de VikingRed stier Fastrup worden de eerste 4 dochters gemolken. Deze hebben een gemiddelde lactatiewaarde van 110.

Crasat bewijst zich

Van de Montbéliarde fokstier Crasat worden inmiddels 7 dochters naar volle tevredenheid gemolken. Deze scoren maar liefst 115 gemiddeld voor lactatiewaarde. De hoogst producerende Crasat dochter is Zwaantje 12. Zij is drachtig van VR Fimbe. In de tabel zijn haar cijfers weergegeven:

Eerste lactatie, 305 dgn.
kg melk 9.326
% vet 4,25
% eiwit 3,76
LW 126
verwachte TKT, dgn. 378

 


Foto: Crasat

Crasat
aantal dochters in productie 11.316
kg melk + 503
vet + 0,10
eiwit + 0,17
KC BB
BC A2A2
aAa 465 213

 

In Nederland worden steeds meer Crasat dochters gemolken die naar volle tevredenheid produceren. Deze betrouwbare fokstier wint dan ook snel aan populariteit.

 

 

Geplaatst op dinsdag 26 februari 2019