ProCROSS koeien in een vrijloopstal in Diessen (NBR)

ProCROSS koeien in een vrijloopstal in Diessen (NBR)

Bij de familie Lagendijk in Diessen (NBR) hebben ze het vizier op de toekomst gericht. Maatschappelijk verantwoord melk produceren is hierbij een belangrijk speerpunt. De prachtige nieuwe vrijloopstal is hier een onderdeel van. Inmiddels is deze stal door veel collega veehouders en beleidsmakers in de landbouw bekeken.

 

Onlangs heeft een groep van jonge melkveehouders van 'de Groene Kring' uit Brecht (België) ons verzocht uitleg te geven over het fokkerijconcept ProCROSS. Dit fokkerijconcept waarbij de melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRed en Holstein worden ingezet, wordt door de familie Lagendijk gehanteert. K&L fokkerij-adviseur Frans van Doren begeleidt hun in dit proces.

Afgelopen zaterdag was het zo ver en brachten de jonge melkveehouders een bezoek aan het bedrijf van de familie Lagendijk. Namens K&L hebben Frans van Doren en Jaap Stut de groep deze dag begeleidt. Frans heeft eerst uitleg gegeven over ProCROSS en daarna konden de melkveehouders de koeien met eigen ogen aanschouwen. Vervolgens heeft Rik Lagendijk uitleg gegeven over zijn bedrijf en zijn keuze voor de vrijloopstal toegelicht.

De prima resultaten van de 194 koeien, inmiddels lopen er 78 ProCROSS koeien in de koppel.

Productie 305 dagen:

Kg melk 9550
% vet 4,41
% eiwit 3,52
EJR 2396
NO 2400
Gem. celgetal 161

 

Het vervangingspercentage in de oude ligboxenstal lag op 24%. Nu de koeien in de nieuwe vrijloopstal gehuisvest zijn en er steeds meer ProCROSS koeien in productie zijn, is de gedwongen afvoer gezakt naar 10%. Het fokkerijconcept ProCROSS geeft productieve, gezonde en vruchtbare dieren die over weerstand beschikken. De dieren zien er mooi uit omdat ze weer een spiertje extra hebben. Inteelt is verleden tijd en heterosis de bonus.

K&L bedankt de familie Lagendijk voor hun gastvrijheid en wij wensen hen veel succes met de nieuwe stal en de gezonde, productieve ProCROSS koeien. Wij bedanken tevens de jonge veehouders uit Brecht voor de getoonde belangstelling en het bezoek.

Geplaatst op maandag 13 maart 2017