ProCROSS passie in Denemarken

ProCROSS passie in Denemarken

Voordat de familie Bosma 4 jaar geleden naar Denemarken vertrok, om daar als melkveehouder een toekomst op te bouwen, was Sjaak Bosma Fokkerij-Specialist bij K&L. Omdat Sjaak in Nederland veel ProCROSS bedrijven begeleidde en de goede reultaten hiervan zag, was er voor hem geen enkele twijfel om in Denemarken met het fokkerijconcept ProCROSS te starten. Ze runnen hier momenteel een bedrijf met 220 melkkoeien.

Op het aangekochte Deense melkveebedrijf liepen Canadese Holsteins. Deze werden volledig voor ProCROSS benut.

Over de overstap vertellen Sjaak en Jacqueline het volgende: "De koeien op ons nieuwe bedrijf vonden we te groot, het percentage eiwit te laag en door de slechte vruchtbaarheid werden er teveel koeien noodgedwongen afgevoerd. Met onze huidige ProCROSS koeien is onze bedrijfswinst sterk verbeterd. Het gemak waarmee onze koeien produceren spreekt ons erg aan."  

ProCROSS koeien zijn winstmakers

De ProCROSS dieren geven 10.682 kg melk en 799 kg vet en eiwit. Dat is resp. 151 kg melk en 13 kg vet en eiwit meer dan de veelal oudere Holsteins die nu nog gemolken geworden. Door de lagere uitval is de levensproductie bij afvoer met 10.000 kg gestegen naar 40.000 kg.
"Een echte winstmaker", aldus Sjaak.   


ProCROSS koe van de fam. Bosma

ProCROSS inspiratie opdoen

Onlangs waren Sjaak en Jacqueline te zien in het televisie programma 'Onze boerderij in Europa'. Hierin gaan koppels uit de serie 'Boer zoekt vrouw' met Yvon Jaspers de grens over om bij andere boeren te kijken en inspiratie op te doen. 
Ontzettend mooi om het bedrijf van Sjaak en Jacquline hierin voorbij te zien te komen. Met gepaste trots en vol passie vertellen ze hun verhaal.

In onze ProCROSS Courant staat een uitgebreid artikel over het melkveebedrijf van de fam. Bosma. U kunt een exemplaar aanvragen via de email (info@k-l.nl) of via de telefoon (0572 - 745 206). Ook voor meer informatie of andere vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen. 

Wilt u het programma terugkijken? Dan kan dat via uitzending gemist. Het betreft de uitzending van afgelopen donderdag 11 maart op KRO-NCRV.  

Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021