ProCROSS koeien passen bij de vooruitstrevende ondernemer

ProCROSS koeien passen bij de vooruitstrevende ondernemer

Bij de familie de Louw uit Zeeland (Brabant) zit het ondernemen in het bloed. Op bovenstaande foto staan de drie generaties op rij. Van links naar rechts: Willem, Noud, Twan en Wim de Louw. Momenteel worden er op dit bedrijf 200 koeien gemolken en is er een tweede tak met melkgeiten.

6 jaar geleden is de familie de Louw weer begonnen met koeien melken. Eerst werden er stamboek Holstein vaarskalfjes aangekocht. Deze zijn als pink met een VikingRED stier geïnsemineerd. Vervolgens zijn deze ProCROSS G1 dieren met een Montbéliarde fokstier geïnsemineerd. Momenteel wordt er alweer gebruik gemaakt van VikingHolstein stieren en daarmee is de ProCROSS cirkel rond.

                                             

ProCROSS koeien vallen op door niet op te vallen

De 200 melkkoeien produceren bij 2 x per dag melken ruim 10.000 kg melk met 4,55 % vet en 3,52 % eiwit. De ProCROSS koeien produceren vlot boven het bedrijfsgemiddelde en vallen vooral op door niet op te vallen, aldus Willem de Louw. De vruchtbaarheid van de ProCROSS dieren is prima.

  LW TKT
100% HF 96 421
ProCROSS G1  105 374
ProCROSS G2 99 388


Op het bedrijf van de Louw moet veel werk verzet worden. Een gezonde koe met weerstand is dan meer dan welkom. Dat is dan ook de reden waarom de familie de Louw destijds voor het fokkerijconcept ProCROSS heeft gekozen.

‘ProCROSS bij de geiten’

Momenteel wordt er ook bij de melkgeiten onderzoek gedaan naar de voordelen van een drie-rassen-kruising. Willem de Louw vertelt hier het volgende over: "We willen niet dezelfde fout maken als bij de zuivere fokkerij van de koeien waar de levensduur niet toeneemt en de vruchtbaarheid achteruit loopt door teveel inteelt."

De geitenrassen die voor het onderzoek worden gebruikt zijn Alpine, Toggenburger en de Nederlandse witte melkgeit.

De ProCROSS koeien hebben tijdens de open dag op 3 juli jl. een goede indruk achtergelaten. Na het bekijken van het volgende filmpje weet u waarom.

Geplaatst op dinsdag 23 juli 2019