Montbéliarde; krachtig en vruchtbaar

Montbéliarde; krachtig en vruchtbaar

De Montbéliarde koe is vrijwel net zo groot en lang als de Holstein koe. Wel heeft ze meer spieren. Niet alleen is ze daardoor atletischer, ze heeft ook meer weerstand als ze wat mankeert. Vanwege hun sterke, brede frames en spieren behouden ze te allen tijde een goede conditie.

Ze zijn gefokt om gras te verwerken en gewend aan grazen onder alle omstandigheden. In Nederland zijn de Montbéliardes, na de Holsteins, het ras met de meeste melkaanleg.

Het Montbéliarde ras is een van de meest vruchtbare rassen ter wereld. De kruisvorm is ideaal. Ze hebben altijd een hellend kruis en een hoge staartinplant. Afkalven is geen probleem. De pijngrens van het ras ligt hoog. Ze blijven doorgaan, ook als het even tegenzit.

Montbéliarde: basisras in ProCROSS
Het fokkerijconcept ProCROSS is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, VikingRED en Montbéliarde. Deze drie rassen compenseren elkaars goede en mindere eigenschappen uitstekend. Door consequent de juoiste volgorde van de drie rassen te hanteren wordt optimale heterosis bereikt en is inteelt verleden tijd.

 

Geplaatst op maandag 11 april 2022