Onverstoorbaar en met weerstand

Onverstoorbaar en met weerstand

De familie Van den Tweel uit Achterveld (Ut) is 4 jaar geleden begonnen met het fokkerijconcept ProCROSS en is positief gestemd over de eerste resultaten.

Holstein op dood spoor?
Volgens Melkveehouder Wim van den Tweel zit de zuivere Holstein fokkerij op een dood spoor. De vruchtbaarheid en de weerstand lopen terug en teveel inteelt doet de koeien geen goed. Dit i.c.m. met het feit dat Melkveebedrijf van den Tweel een lage kosten bedrijf is, met een simpel voersysteem met veel eigen ruwvoer, maakt dat de Holstein koeien niet meer passen op dit bedrijf, aldus Wim.

Met ProCROSS weer progressie
Dochter Irma (op bovenstaande foto) vertelt het volgende: “Met name de hoge productie van de ProCROSS dieren is voor ons een verrassing. De uitstekende vruchtbaarheid hadden we wel verwacht. De heterosis doet hier zijn werk en inteelt is verleden tijd.”

  LW TKT
100% Holstein 98 396
50% Montbéliarde - 50% Holstein 108 356
50% VikingRED - 50% Holstein 106 357

 

“In oktober heeft een aantal dieren problemen gehad. O.a. rantsoenaanpassingen en waarschijnlijk een virus waren hier de oorzaak van. De meeste Holstein koeien lieten duidelijk af in productie en zijn daarna niet meer op het oude niveau gekomen. Opvallend was dat deze problemen geen invloed hadden op de ProCROSS dieren. We zien dat de weerstand van de ProCROSS dieren beduidend beter is en dat ze daardoor onverstoorbaar doorgaan. Wat tevens heel prettig is, is het rustige karakter van de ProCROSS dieren.”

Veel ruwvoer
De productie van de veestapel is ruim 9.000 kg melk. Dit wordt hoofdzakelijk uit eigen ruwvoer geproduceerd. Het mooie van de ProCROSS dieren is dat ze de bespiering en de conditie ondanks het vele ruwvoer prima behouden.

Crasat
Van de Montbéliarde fokstier Crasat worden de eerste dochters gemolken. Met een gemiddelde lactatiewaarde van 111 onderscheiden ze zich positief t.o.v. het bedrijfsgemiddelde.


Crasat dochter

 

Crasat
Aantal dochters in productie 11.316
Kg melk + 503
Vet + 0,10
Eiwit + 0,17
KC BB
BC A2A2
aAa 465 213

 

100% ProCROSS
De positieve ProCROSS resultaten geven vertrouwen en daarom wordt het fokkerijconcept ProCROSS (met de melkrijkste rassen Montbéliarde, VikingRED en Viking Holstein) nu volledig toegepast.

Geplaatst op donderdag 14 maart 2019